Kanser Hakkında

Kanser Nedir?

Hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması, çevre ve uzak dokuları istila etmesi sonucu ortaya çıkan hastalığa kanser adı verilir. .

Bu durum genellikle hücrelerin DNA’sında meydana gelen değişikliklerin birikmesi sonucu ortaya çıkar. Bir başka deyişle kanser genetik bir hastalıktır ve DNA’da meydana gelen mutasyonlar nedeniyle ortaya çıkar.

DNA’sında mutasyon meydana gelen bu hücreler farklılaşıp, çoğalarak tümör olarak adlandırdığımız kitleleri oluştururlar. Bazı kitleler sağlıklı olan dokuları ve organları iterek, sıkıştırarak zarar verebilir ancak sağlıklı dokuları istila etmez ve yayılmaz. Bu tümörlere iyi huylu (beniyn) tümörler denir. Bazı durumlarda ise farklılaşmış olan bu hücreler sağlıklı çevre dokuya sızma ve tümörden ayrılarak başka bir doku veya organa sıçrayabilir ve büyümeye devam edebilirler. Bu tür tümörlere kötü huylu (maliyn) tümörler ya da kanser denir. Kanserli hücrelerin oluştukları tümörden ayrılıp vücuda yayılması durumuna metastaz adı verilmektedir.

Kanser Genetik midir?

Kanser DNA’da ki hasarlar yani mutasyonlar sonucu ortaya çıkar, yani genetik bir hastalıktır. Bununla birlikte bu hasarlar çok büyük bir oranda hücre içinde bölünme esnasında şans eseri veya ultraviyole ışınları veya virüsler gibi çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çıkarken az sayıda vaka da da (yaklaşık % 10) anne ya da babadan kalıtılır. Sonuç olarak kanser genetik bir hastalık olmakla birlikte nadir vakalar dışında kalıtsal değildir.

Kanserde Erken Tanı Nedir? Neden önemlidir?

Kanserli hücreler çevre ve uzak dokulara yayılmadıkları sürece genellikle cerrahi müdahele ya da kemoterapi ve radyoterapi gibi yöntemlerle kolaylıkla tedavi edilebilirler. Metastaz ortaya çıktıktan sonra ise tedavi edilebilme şansı azalarak hastalık hızla ilerlemeye ve yayılmaya başlar. Kanserin metataz yapmadan, müdahele edilebilir bir evrede iken yakalanmasına erken tanı diyoruz. Endoskopi ve mamografi gibi tarama yöntemleriyle kolorektal ve meme kanserlerinin erken tanısı olası hale gelmiş olup metastaz yapmadan yakalanan bu kanserler hemen her zaman başarı ile tedavi edilebilmektedir.